Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kastély linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Kastély képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: kastely.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 103 db
A csákvári volt Esterházy-kastély kertje

A csákvári volt Esterházy-kastély kertje

A csákvári Esterházy-kastély a 18. századvégi kastélyépítészet egyik legnagyszerűbb alkotása és kertje a magyar korai kertépítészet vitathatatlanul különleges értéke, műemlék. A csákvári angolkert l797-től épült folyamatosan. Az első tervlapok következetesen angolkertként említik.

A Dél-Alföld kincsei: elfeledett kastélyok

A Dél-Alföld kincsei: elfeledett kastélyok

Az országos átlagot nézve a Dél-Alföldön található a legkevesebb egykori főúri rezidencia, de ezek is az elmúlt évtizedek során szinte teljesen feledésbe merültek. Magyarországon 1500-2000 közé tehető a kastélyok száma, közülük sok az üres, az elhanyagolt és a pusztulás szélére került.

A Drezdai Zwinger

A Drezdai Zwinger

Drezda művészeti élete Erős Ágost választófejedelem uralkodása alatt indult virágzásnak. A XVIII. századi építkezések meghatározták az egységes városkép kialakulását, az Elba folyó két partján. Drezda ekkor vált Németország egyik legszebb városává. 1945 februárjában éjszakai bombatámadás érte, szinte az egész város romokban hevert. 1964-ben Drezda lakói hagyománytiszteletből ujra felépítették a drezdai Zwingert az óvárosban. A nagy művészetpártoló Erős Ágost 1694-ben adott megbízást a Zwinger megtervezésére. A kor uralkodóihoz hasonlóan ő is XIV. Lajost, a Napkirályt utánozta.

A Festetics család története

A Festetics család története

A családi hagyomány szerint a Festeticsek Horvátországból költöztek Magyarországra. Első említésük 1634-ból való. Ekkor Festetics Pál Németújváron gróf Batthyány Ádám várának kapitánya és vámagya, ezen kívül a gróf íródeákja, később tiszttartója lett. Fia, II. Pál szintén a Batthyányakkal volt kapcsolatban; előbb katonájuk, a harcok után gazdaságuk intézője volt.

A Festetics kastély parkja

A Festetics kastély parkja

A Festetics kastély parkjába a díszes főkapun juthatunk be. Évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek ki a kertészeink a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba. Az előkertet vadgesztenyefák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két klasszikus szépségű japánakác, és Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Szabadkígyós jelentős nevezetessége a Wenckheim kastély és park, melynek építését gróf Wenckheim Frigyes (1842-1912) és Wenckheim Krisztina (1849-1924) kezdték el. A kastély Ybl Miklós tervei alapján 1875-től 1879-ié épült német neoreneszánsz stílusban. A kor neves építészének a nevéhez azonban nemcsak a kastély épületének tervezése és kivitelezése fűződi, hanem a még ma is meglévő magtáré és a családi kriptáé (építője: id. Czigler Antal) is.

A Trauttmansdorff-kastély kertjei, Merano környéke

A Trauttmansdorff-kastély kertjei, Merano környéke

A Trauttmansdorff-kastély kertje Európa egyik legszebb példánya a megművelt és műveletlen földterület csodálatos ötvözetének. A róla elnevezett kastélyt Gróf Trauttmansdorff építtette fel középkori romokból 1850-ben.

A windsori kastély

A windsori kastély

Windsor Londontól 34 kilométerre nyugatra fekszik. Londonbólból buszok, Peddingtonból és Waterlooból vonatok közlekednek Windsorba. Windsor alapítása óta a Térdszalagrend központja. A rendet III. Edvárd király alapította 1348-ban a Kerekasztal lovagjainak emlékére. Védőszentjük Szent György, a tiszteletére emelt kápolnában híres ereklyéket őriznek, többek között Szent György szívét és Krisztus keresztjének egy darabkáját. Az ereklyék zarándokok tömegét vonzza Windsorba. A Temze fölé emelkedő windsori kastély az angol királyok egyik rezidenciája. Mai formája a XIX. században alakult ki. IV. György király kívánsága volt, hogy a windsori kastély a középkori királyok roppant hatalmát fejezze ki.

Andrássy kastély - Tiszadob

Andrássy kastély - Tiszadob

Tiszadobon az Andrássyak 1741-ben jelentek meg, mint földbirtokosok, beházasodás révén jutottak dobi birtokaikhoz. Az első Andrássy Tiszadobon, báró, (később gróf) Andrássy Károly volt, akinek jelmondata - 'Fidelitate et Fortitudine'- (Hűségért és bátorságért) márványba vésve áll az utód, gróf Andrássy Gyula kastélyában. A kastély 1880és1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva.

Hirdetés
Az esztergomi vár

Az esztergomi vár

A Duna fölé magasodó festői hangulatú várhegyen Géza nagyfejedelem építtette fel az első erősséget, amely később az államalapító Szent István király székhelye lett. A várat folyamatosan bővítették, amely az esztergomi érsek lakhelyéül is szolgált. 1453-tól a vidéket a török uralta. Ezekhez az időkhöz fűződik az a monda, amely szerint amikor az utolsó esztergomi pasa érezte, hogy uralma veszélyben van, faragtatott egy nagyméretű kőszamarat, és abban rejtette el aranyait.

Bakony és Balaton - várak

Bakony és Balaton - várak

A nyugalmat, csendesebb hangulatot kedvelők biztosan a szívükbe zárják a Bakony-Balaton térségét. Nem csupán azért, mert a területet földrajzi sokszínűség jellemzi, hanem azért is, mert olyan kulturális és természeti vonzerőket hordoz magában, amelyek maradandó élményeket nyújtanak. Míg a Balaton főként a vízparttal tudja vonzani a turistákat, addig a Bakonyban megtalálhatják kedvtelésüket a túrázni vágyók, a kerékpározás és a várak szerelmesei. Látogasson el Csobánc várába, Várpalotára, Somlóba, vagy a Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővárába: a sümegi várba! Ha felkeltettük érdeklődését, akkor látogasson el Turisztikai Szervezetünk weboldalára, ahol minden - a kikapcsolódáshoz - fontos információt megtalál!

Bánffy-kastély - Erdély

Bánffy-kastély - Erdély

Az erdélyi várak történetében a birtokosok egész sora követi, váltja egymást. Bonchida kivételes ritkaság, 600 éven át volt a Bánffy család tulajdona. Középkori alapok felhasználásával 1650-től kezdte építtetni Bánffy Dénes, a krónikák feljegyzése szerint a dobokai vár köveiből.

Barockgarten Großsedlitz - befejezetlen Szimfónia

Barockgarten Großsedlitz - befejezetlen Szimfónia

Der Barockgarten Großsedlitz ist ein grandioses Gartenkunstwerk des Spätbarock. Mit den über 400 Kübelpflanzen, darunter 140 Bitterorangen, die in den Sommermonaten im Unteren und Oberen Parterre aufgestellt werden, den breiten Treppenanlagen, Wasserspielen, weiten Sichtachsen, den akkurat geschnittenen Hecken und 64 Sandsteinskulpturen sowie Schmuckvasen, erleben die Besucher Festsäle im Grünen, die einladen zum Genießen und Feiern.

Batthyány család

Batthyány család

A Batthyány család Magyarország egyik legrégebbi mágnáscsaládja. Családunk eredetét az Örs nemzetségre vezetik vissza. Első említésük 970-re tehető, s a Balaton északi partján telepednek le. Belus 1150-ből említ egy Örs utódot, akit a Batthyányak ősének tartanak. Horvát bán, majd magyar nádor volt. Fia, Miska (1214) a későbbi II. Béla király nevelője volt. Miska fiának, Reinoldnak a képe ma is része a Németújvárott található Batthyány-ősök galériájának.

Batthyány Kastélyszálló

Batthyány Kastélyszálló

A Batthyány Kastélyszálló csendes, nyugodt, 6 hektáros parkosított környezetben, egy apró település, Zalacsány szélén fekszik. A több száz éves épületet ölelő parkban szabadtéri medence, gyermekjátszótér, strandröplabda és teniszpályák, lengőteke, grillterasz, és bár található. A kastélyhotel 29 különböző méretű szobával, éttermekkel, belső termálmedencével, pezsgőfürdővel, szaunával, masszázs-szolgáltatásokkal, aromafürdővel várja a kikapcsolódásra, nyugalomra és pihenésre vágyó vendégeket. A kastély wellness részlegében finn szauna, pezsgőfürdő, beltéri termálmedence található, melyet ingyenesen vehetnek igénybe vendégeink.

Blaskovich-kúria

Blaskovich-kúria

Magyarország zivataros történetében szinte ez az egyetlen olyan nemesi hajlék, amelynek máig megmaradt az eredeti bútorzata. A kúriát Viczián Kálmán építtette 1906-ban historizáló stílusban, az épületen döntően (neo)klasszicista formaelemek láthatók. 1912-ben a Blaskovich család vásárolta meg a két kis saroktoronnyal díszített épületet. Érdekesség, hogy az egykor a kúriában élő Blaskovich fivérek rokonának, Blaskovich Ernőnek volt versenylova a verhetetlen, 54-szeres nagydíj-győztes Kincsem - eredményei alapján a világ máig legsikeresebb versenylova.

Brunszvik kastély

Brunszvik kastély

Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte Angliába képzeltem magamat? - írta 1815-ben az angol Richard Bright utunk első állomásáról, a martonvásári Brunszvik kastélyról. Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogót stílusú átépítéskor alakult ki.

Tuti menü