Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Észak-Magyarország képes leírás - Kastély.tlap.hu
részletek »

Észak-Magyarország - Kastély.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kastely.tlap.hu » Észak-Magyarország
Keresés
Találatok száma - 7 db
Forgách-kastély - Szécsény

Forgách-kastély - Szécsény

Szécsény leglátványosabb épülete a Forgách kastély. A magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. Az épület előzménye, a középkori várkastély 1456-ban már áll. A mai barokk kastélyt a Forgách-család 1753-63 táján építteti meg. Utolsó tulajdonosa, Lipthay Béla jelképes összegért adta el a magyar államnak. A tulajdonosi jogokat a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gyakorolja. Kiemelt műemlék. Altalaja és környezete régészeti védést is kapott. Parkja természetvédelmi terület. Első helyreállítása a hetvenes években zajlott. 1973-tól közgyűjteményi funkciót lát el. A XIX. századi neves politikus, régész és természettudós Kubinyi Ferenc nevét viselő múzeum Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit gyűjti. A kastély 2005-ös teljes felújítása után új kiállításokkal várja látogatóit.

Füzéri vár

Füzéri vár

A Zempléni-hegység északi részén, egy vulkáni sziklaszirten helyezkedik el Füzér vára. Valószínűsíthető, hogy az Aba nemzetség egyik tagja építtette a várat, első okleveles említése 1264-ből való. Többször királyi birtok volt, majd a Perényi család tulajdonába került. 1526-ban Perényi Péter koronaőr - Szapolyai János koronázása után - a koronát egy évig Füzéren rejtegette.

Károlyi-kastély - Parád

Károlyi-kastély - Parád

Az 1881-82-ben épült neoreneszánsz stílusú Károlyi kastély Ybl Miklós tervei alapján készült. Emeletes rizalitja és kétemeletes, német reneszánsz stílusú szárnya szintén az ő műve, persze későbbről, 1885-ből. Ma a régi fényében pompázó Károlyi kastély, immár Kastélyhotel Sasvár néven, ötcsillagos szállodaként működik.

L Hullier kastély - Edelény

L Hullier kastély - Edelény

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30-ig épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt különlegessé teszik freskókkal díszített helyiségei.

Pallavicini-kastély - Szilvásvárad

Pallavicini-kastély - Szilvásvárad

A kastély építtetése a Keglevich grófi családhoz kötődik, akik 1666-tól egészen 1894-ig tulajdonolták a szilvásváradi uradalmat. Gróf Keglevich Béla kérésére, Ybl Miklós tervei alapján épült a mai kastély elődje, mely még földszintes és tornyos volt. A Keglevichek után Erdődy Rudolf lett a település birtokosa, s ezzel együtt a kastélyé is, majd 1914-től az új tulajdonos Pallavicini Alfonz Károly őrgróf lett, aki nászajándékként vásárolta meg a több hektáros ősparkkal körülvett épületet. Eredetileg vadászkastélynak szánta, később azonban emeleti szinttel kibővítve neobarokk stílusban átépítette, kialakítva ezzel a kastély épületének mai formáját. A kastély jelenleg La Contessa Kastélyhotel 4 csillagos kastélyszállóként működik.

Rákóczi-várkastély

Rákóczi-várkastély

Sárospatak Tokaj-Hegyalja és az Alföld találkozásánál, a Bodrog partján elterülő település. A több mint 14 000 lakosú város gazdasági-, közigazgatási-, oktatási-, és turisztikai szerepet tölt be a térségben. A mai város területe már az őskori időkben is lakott volt. A legenda szerint a település királynői város volt és a Lengyelországba vezető kereskedelmi utak miatt már a 12. század előtt kiemelkedő kereskedelmi központ volt. A településen még ma is hagyományos szőlőtermelést a 12. században betelepült olasz telepesek tették világhírűvé.

Tolcsvai kastély

Tolcsvai kastély

A kastély turisztikai vonzerővé fejlesztése három fő pilléren nyugszik: - örökségturisztikai látogatóközpont (múzeum) kialakítása - közösségi terek létrehozása (rendezvények) - kastélypark revitalizációja (rendezvények és rekreáció). A kastély termei kettős funkciót töltenek be, részben kiállítótérként szolgálnak, a termek egy része emellett kulturális rendezvénytérként is hasznosítható. A műemléki védettségű kastélyban közel eredeti formájában fennmaradt az egykori nagyszalon és a könyvtár gazdagon díszített, faburkolatos, neoreneszánsz stílusú helyisége, valamint az egykori női szalon táblás parkettája.

Tuti menü