Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Budapest és környéke képes leírás - Kastély.tlap.hu
részletek »

Budapest és környéke - Kastély.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kastely.tlap.hu » Budapest és környéke
Keresés
Találatok száma - 9 db
Az esztergomi vár

Az esztergomi vár

A Duna fölé magasodó festői hangulatú várhegyen Géza nagyfejedelem építtette fel az első erősséget, amely később az államalapító Szent István király székhelye lett. A várat folyamatosan bővítették, amely az esztergomi érsek lakhelyéül is szolgált. 1453-tól a vidéket a török uralta. Ezekhez az időkhöz fűződik az a monda, amely szerint amikor az utolsó esztergomi pasa érezte, hogy uralma veszélyben van, faragtatott egy nagyméretű kőszamarat, és abban rejtette el aranyait.

Brunszvik kastély

Brunszvik kastély

Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte Angliába képzeltem magamat? - írta 1815-ben az angol Richard Bright utunk első állomásáról, a martonvásári Brunszvik kastélyról. Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogót stílusú átépítéskor alakult ki.

Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Királyi Kastély

A magyarországi kastélyépítészet egyik legjelentősebb, méreteiben is impozáns műemlékegyüttesének építtetője Grassalkovich Antal gróf volt. Amit mindenkinek látnia kell, az Gödöllő, pontosabban az itteni Királyi kastély, a magyar barokk kastélyépítészet egyik legszebb alkotása. Az impozáns épület 1867 és 1916 között I. Ferenc József osztrák császár és magyar király és hitvese, Erzsébet (Sisi) nyári rezidenciájaként szolgált. Huszonhat korhűen rekonstruált termében ma az uralkodópár lakosztályai, az Erzsébet királyné-emlékkiállítás és a kastélyt építtető Grassalkovich családot bemutató tárlat tekinthető meg.

Gödöllői királyi Kastély honlapja

Gödöllői királyi Kastély honlapja

A magyarországi kastélyépítészet egyik legjelentősebb, méreteiben is impozáns műemlékegyüttesének építtetője Grassalkovich Antal gróf (1694-1771), a XVIII, században újraformálódó magyar főnemesség jellegzetes alakja, királyi személynök, a Magyar Kamara elnöke és Mária Terézia (1740-1780) bizalmasa. Mayerhoffer András (1690-1771) salzburgi származású építőmester 1735 után kapott a főúrtól megbízást a kastély építésére.

Martonvásár

Martonvásár

Martonvásár nevének hallatán legtöbbünknek először a gyönyörű Brunsvik-kastély és Beethoven jut eszébe. Aki járt már ezen a meseszép helyen, soha nem felejti el. A hatalmas, nyugalmat árasztó park, a fenséges kastély épülete, s a világhírű zeneszerző, Beethoven szelleme mindenkit rabul ejt.

Nádasdy kastély

Nádasdy kastély

A sok-sok évszázados dicső múlttal és hatalmas vagyonnal bíró család újrakezdését is szimbolizálja a nádasdladányi Nádasdy-kastély. Nem véletlen, hogy rezidenciájuk építészeti mintájául, az 1500-as évek angol és skót kastélyait választották. Ezzel nemcsak a Nádasdy család ősi eredetét demonstrálták, hanem egyedülálló építészeti kuriózumot is létrehoztak Magyarországon. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya 1873 és az 1880-as évek eleje között épült.

Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély és kastélymúzeum

Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély és kastélymúzeum

A magyar késő-barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja. A nagytétényi kastély ókorban gyökerező története szinte analóg Magyarország történelmével. A kastély helyén már az I-II. században épült római 'villa rustica', vagyis egy gazdálkodó háza állt. A középkorban a villa maradványai beépültek a kastély alapfalaiba, nyugatra néző kapujának orsóköve a kastély pincéjében ma is látható. Feltételezések szerint a mai kastély magva, a római maradványokat is magába foglaló gótikus várkastély a 13. sz. folyamán az Árpád-házzal rokonságot tartó helyi birtokos Tétény család számára épült.

Teleki-Wattay Kastély Pomáz

Teleki-Wattay Kastély Pomáz

A Pilis kapujának is nevezett Pomáz Budapesttől 4km-re, Budakalász és Szentendre szomszédságában, a Duna-kanyar hegyei közé benyúló völgyben települt meg. Pomázról kis hegyipatak mentén kanyarog az út át a Pilis-hegységen, fel a szakrális Dobogókőre, a szemlélőben a Brassó-Pojánára kapaszkodó út szépségét villantva-sajdítva fel.

Wimpffen-kastély - Érd

Wimpffen-kastély - Érd

Budapest közelében, Érd város központjában áll a Magyar Földrajzi Múzeumnak otthont adó Wimpffen-kastély. A mai kastély magját a régi Pelikán Vendégfogadó képezi, amelyet herceg Batthyány-Strattmann Fülöp emeltetett, a klasszicista stílusú épület 1845-ben már biztosan állt. Az épület a Földrajzi Múzeumnak ad helyet.

Tuti menü