Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alföld képes leírás - Kastély.tlap.hu
részletek »

Alföld - Kastély.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kastely.tlap.hu » Alföld
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Dél-Alföld kincsei: elfeledett kastélyok

A Dél-Alföld kincsei: elfeledett kastélyok

Az országos átlagot nézve a Dél-Alföldön található a legkevesebb egykori főúri rezidencia, de ezek is az elmúlt évtizedek során szinte teljesen feledésbe merültek. Magyarországon 1500-2000 közé tehető a kastélyok száma, közülük sok az üres, az elhanyagolt és a pusztulás szélére került.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Szabadkígyós jelentős nevezetessége a Wenckheim kastély és park, melynek építését gróf Wenckheim Frigyes (1842-1912) és Wenckheim Krisztina (1849-1924) kezdték el. A kastély Ybl Miklós tervei alapján 1875-től 1879-ié épült német neoreneszánsz stílusban. A kor neves építészének a nevéhez azonban nemcsak a kastély épületének tervezése és kivitelezése fűződi, hanem a még ma is meglévő magtáré és a családi kriptáé (építője: id. Czigler Antal) is.

Andrássy kastély - Tiszadob

Andrássy kastély - Tiszadob

Tiszadobon az Andrássyak 1741-ben jelentek meg, mint földbirtokosok, beházasodás révén jutottak dobi birtokaikhoz. Az első Andrássy Tiszadobon, báró, (később gróf) Andrássy Károly volt, akinek jelmondata - 'Fidelitate et Fortitudine'- (Hűségért és bátorságért) márványba vésve áll az utód, gróf Andrássy Gyula kastélyában. A kastély 1880és1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva.

Blaskovich-kúria

Blaskovich-kúria

Magyarország zivataros történetében szinte ez az egyetlen olyan nemesi hajlék, amelynek máig megmaradt az eredeti bútorzata. A kúriát Viczián Kálmán építtette 1906-ban historizáló stílusban, az épületen döntően (neo)klasszicista formaelemek láthatók. 1912-ben a Blaskovich család vásárolta meg a két kis saroktoronnyal díszített épületet. Érdekesség, hogy az egykor a kúriában élő Blaskovich fivérek rokonának, Blaskovich Ernőnek volt versenylova a verhetetlen, 54-szeres nagydíj-győztes Kincsem - eredményei alapján a világ máig legsikeresebb versenylova.

Gyulavári Kastély

Gyulavári Kastély

A Gyulavári Kastély Látogatóközpont ötlete abból az elgondolásból született, hogy az egykori főúri rezidenciában, újszerű formában együtt mutassuk be a Dél-Alföld néprajzi, kulturális és természeti- környezeti értékeit, valamint gazdasági történetét és fejlődésének lehetőségeit. Azaz úgy ismertessük meg a látogatót a térség múltjával, jelenével, hogy közben szembesüljön a jövővel is.

Tuti menü